Kjøita 25
4630 Kristiansand
Tlf 38 12 08 20
post@dorteknikk.no

Månedens Oppskrift

 


Chefkoch

Kurz Lederhosen©

Tiroler Kochbuch mit Jodeln

 

 

 

Laks med smak av Otra.

(Lachs mit eine feiner geschmack aus der Flußschlamm vom Otra)

 

4 personer:

 

800 gr laksefilét med eller uten skinn

3dl fløte

1 liten sjalottlauk

80 gr blåskimmelost

2 ss crème fraiche

1 terning fiskebuljong

80 gr meierismør

krydder

 

Fisken deles i 4 like store stykker. Løken hakkes. Osten kuttes i terninger.

Løk, buljong og smør has i stekepanna og stekes til løken er ”blank” (middels varme). Fisken brunes på begge sider. Alle de øvrige ingrediensene has i panna og varmen settes ned. Pepres etter ønske. Småkok i 10 min. med lett røring. Salt tilsettes like før servering. Ikke bruk mye, siden det er buljong med i sausen.

 

Parallelt kokes pasta. Ferdigkokt pasta legges i en dyp tallerken, fiskestykke legges over, og sausen helles over fisken.

 

Retten kan også serveres med poteter og agurksalat.

 

 

Tyrolsk svinefilet med smak av palmekyst

(Tiroler Schnitzel aus Schweinefleisch mit geschmäck von Palmenküste )

Ingredienser, per person:

 

-         150 gram svinefilet

-         1 sjalottlauk

-         1 ts karri

-         1/2 liten boks med ananas

-         1 dl fløte

-         Salt og pepper

 

Svinekjøttet kuttes i terninger. Løken hakkes. Olje varmes opp i panne eller jerngryte, god og varm. Karrien has i. Rør godt før kjøtt og løk has i panna. Pass på å ha nok olje. Det skal ikke være tørt. Kjøttet brunes godt før ananasen tas i. Ha på litt pepper, ikke for mye siden karrien gir mye smak. Sukkerlaken fra ananasboksen skal være silt av før ananasen tas i gryta/panna. Brunes ytterligere i 5 min. Skru ned på varmen og ha i fløte og sukkerlake. La dette småkoke i ca 20 min. Like før servering saltes retten etter smak.

 

Serveres med potetmos (hjemmelaget - se nedenfor)

eller ris (hjemme…?).

 

 

 

Potetmos med smak av sommernatt.

Kartoffelneintopf wie eine geschmäck von Sommernacht des Alpen

 

Grunnoppskrift:

 

 Ingredienser, oppgitt per person:

-         3 mellomstore poteter

-         50 g meierismør

-         1 ss crème fraiche

-         1 dl fløte

-         Salt og pepper

 

Ikke alle poteter passer like godt til potetmos. Ikke benytt nypoteter  (Neukartoffeln) eller kokefaste typer. Mandelpoteter egner seg spesielt godt og kan kokes godt vasket med skall.

Potetene skrelles og kuttes i terninger Kokes til de er myke, men ikke for mye, slik at de går fra hverandre. Ta av vannet og damp dem tørre.  (Kokte poteter fra i ”går” kan også benyttes).

Potetene moses. Smøret smeltes i egen gryte. (Hvis en liker ”brent” smak, kan smøret brunes lett.) Potetmassen has i sammen med fløte, crème fraiche og pepper. Det er viktig at saltet taes i til slutt, ellers  kan massen bli seig. Varmes opp på middels varme, skal ikke koke. Alt etter type potet, må det muligens tilsettes mer fløte. Husk at mosen tykner noe når saltet tas i. Saltes etter ønske og så er det klart for servering.

 

Skal du ha en mild mos (Milde Moses), tilsettes gressløk. ½ ts pr person.

 

Det kan tilsettes mange smaksvarianter. Må tilpasses til resten av måltidet. Hvis en skal bruke mosen sammen med pølse, svinekjøtt eller kylling, kan en med fordel tilsette mer smak. De fleste smakene tilsettes smøret før potene taes i.

 

Det kan for eksempel tilsettes:

 

-         Løk (Zwiebel)

-         finhakket sopp (zerhacktem Pilzen)

-         spekepølse i små terninger (Dauerwurstenwürfel)

 

 

 

 

 

 

Svinefilét med pynt. 

 

Ingredienser:

 

-         Svinefilet eller indrefilét av svin. 150 – 200 gram pr person.

-         Parma- eller serranoskinke.

          Westfalerschinke benützen können werden worden.

2 skiver pr stykke.

-         Parmesanost

-         Honning

-         Salt og pepper

 

Saus: (4 personer)

-         1 liten sjalottlauk

-         1 terning kjøttbuljong

-         80 gr. meierismør

-         2 dl fløte

-         2 spiseskjeer crème fraiche

-         ½ dl appelsinjuice

-         Salt, pepper og provencekrydder

 

Fremgangsmåte:

 

Filen kuttes i passende stykker og ”svis” i varm panne. Kun 1 min på hver side. Legges over i ildfast form og krydres. Hvert stykke smøres inn med 1 ts. honning og pakkes inn i 2 skinkeskiver. Riv godt med parmesan over hvert stykke og settes i ovnen på 200 grader i 10 min. (midt i) Tas ut av ovnen og settes til ”hvile” under aluminiumsfolie i 5 – 7 min.

 

Saus:

 

Løken finkuttes og freses i smøret i gryta. (skal ikke brunes, men kun bli ”klart”) Tilsett crème fraiche, fløte og buljong. Kok det ned til ca 50% mengde. Tar ca 15 min. Ikke for hard varme (småkoke) og rør med jevne mellomrom. Smakes til med krydder med unntak av salt. Like før servering tilsettes juicen og varmes opp, ikke koke, for da forsvinner den friske smaken av appelsin. Salt etter smak.

 

Kan serveres med kokte poteter eller potetmos sammen med en grønn salat eller tomatsalat.

 

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luftsuppe von Lederhosen für 4 pers.


4 suppeskåler, modulmål, lakkert i fritt valgt RAL-farge
4 spiseskjeer, i henhold til kokkens detaljtegning

Krydret i henhold til NS3420.

 

Antrekk:

Korte (helst) lærbukser med seler

 

 

Over: Lederhosere klare til å fiske alpeluft (Kurz er helt til høyre)

    

 

Bør nytes i friskluft (minimum vindstyrke 5 m/s) til levende musikk (aus der Alpen)

 

Kurz sin lederhosenbutikk på nett

PrintSkriv ut    Open PDFÅpne PDF    EmailTips en venn

 Powered by Makeweb